واعظان‌کین جلوه در محراب و منبر می‌کنند...

سال ۹۹ در حالی به پایان می رسد که سهامداران یکی از پرنوسان‌ترین سال‌های بازار سرمایه را در دهه اخیر گذراندند، نوسانی که سرمنشای آن را باید در هیجان بالای سرمایه‌گذاران و مدیران اقتصادی پیدا کرد که سبب شکل گرفتن تجربیات نه چندان خوش این سال شدند. تجربیاتی که با نداشتن استراتژی، ثبات بازار را دچار حواشی زیادی کرد تا بزرگترین فرصت اقتصاد ایران برای تشکیل سد نقدینگی سرگردان بشکند و از دست برود.

شاید یکی از مهمترین اتفاقات بی سابقه در سالی که با شوق و هیجان بازدهی سرمایه‌گذاران و حاشیه ها و پس لرزه‌های تغییرات شبانه دستورالعمل‌ها و چهارشنبه‌های بی‌قرار شروع و با موج سهمگین ورود نوسهامداران همراه شد، وتوی مصوبات سازمان بورس توسط وزیر اقتصاد و اختلاف سلیقه‌ها با سکاندار بازار بود که منجر به تغییر یکباره شد و شاپور محمدی هدایت بازار را به دست حسن قالیباف اصل سپرد، هرچند روزهای سرخوشی این تغییر چندان دوام نیاورد و حلاوت شیرینی ریاست در کام قالیباف اصل تبدیل به زهر شد چرا که اظهارنظرهای سمی و دخالت‌های مکرر سایر تصمیم‌گیران مرتبط و غیرمرتبط جریان معقول بازار را تغییر داد و مهمترین عامل جذب سرمایه‌گذاران یعنی «اعتماد» را خدشه دار کرد؛ درست در این مقطع بود که نخستین جرقه‌های افول بازار شکل گرفت و یکباره تمام نشانه‌های خوب برای رونق بازار تبدیل به خاری در چشم سرمایه‌گذاران شد و جریان بازار تغییر کرد.
در این زمان دست اندرکاران اقتصادی تازه متوجه اشتباهات خود شدند و فهمیدند گاو شیرده ای را سلاخی کرده‌اند که تا کنون هم کسری بودجه را بواسطه فروش سهام و انتشار اوراق دولتی جبران کرده و هم جور ردیف مالیاتی بودجه را به کمک رونق معاملات سهام کشیده و نگذاشته دولت فشار ناشی از ناملایمات بین المللی برای صادرات نفت و مشتقات آن را حس کند. متولیان که محل تامین مالی دولت را از دست رفته دیدند به تکاپو افتادند که جهت بازار را تغییر دهند و برای حل این مشکل به فکر بسیج حقوقی ها و ایجاد موانع عرضه سهام توسط آنها شدند اما چینی ترک خورده اعتماد با این استراتژی نخ نما هم بند نخورد و تغییرات پیوسته و حتی کمک گرفتن از صندوق توسعه ملی و توسعه بازار و تغییر نسبت های سهام صندوق ها و افزایش سقف اعتبار و سایر اقدامات کوچک و بزرگ هم به ثمر نرسید. سکاندار جدید وقتی اثری از درمان نسخه‌ها برای ریزش‌های بازار ندید از هدایت آن به سبک رئیس سابق  انصراف داد و عطای صدرات بورس را به لقایش بخشید! حالا و با گذر چند صباحی از این تحولات، به نظر می‌رسد این تغییر مدیریتی گره مشکل بازار نبوده که کمکی به رفع مشکلات کند.
در شرایط فعلی اگر متولیان نگران، به واقع به دنبال سامان دادن بازار سهام هستند بهتر است در گام اول همانگونه که نگاه بلند مدت را به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کنند، خودشان هم به این مسئله مقید باشند.
«ثبات رویه» شاید بهترین آرزو و امیدواری در سال آتی برای بازار سرمایه کشور باشد.
ان‌شاءا...

امیر آشتیانی عراقی
منبع: هفته نامه بورس شماره ۳۹۳

کد خبر 430189

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =